Persoonlijke lening

Stel je bent iemand geld schuldig of je wilt juist iets heel ergs leuk halen zoals een mooie auto, maar je hebt dat geld niet. Toch wil je het hebben, wat kan je er aan doen? Simpel, een lening starten. In deze tekst ga ik u alles leren over hoe dit soort lening nou werkt.

De lening

Als jij bijvoorbeeld dus een auto wilt of iets moet afbetalen of als je in de rood raakt, dan moet je een lening aanvragen. Dit kan gedaan worden met de bank, het is echter niet zo dat je zo maar een lening mag opvragen. Hiervoor moet je een reden hebben en of het realistisch genoeg is. Als jij bijvoorbeeld voor een zwakke reden een paar miljoen euro wilt lenen, dan gaat de bank daar niet mee eens zijn. Een lening moet je uiteindelijk kunnen terug betalen. Er zijn dus procedures om leningen aan te vragen, wees hierop voorbereid en met een goede reden. Goede redenen kunnen zijn dat u misschien een bedrijf wilt starten of dat u een schuld heeft bij iemand dat best wel een flink bedrag is en deze wilt terug betalen. Let er op om niet een te hoog bedrag te lenen, het is wel de bedoeling dat deze lening terug betaald moet worden want een lening is natuurlijk geen gratis geld.

Verschillende persoonlijke leningen

Daarnaast heb je ook heel veel verschillende soorten leningen, zoals beveiligde leningen. Dit is een soort lening waarbij je lener iets aanbied (met dezelfde waarde als de lening) voor als de lening toch niet terug betaald kan worden. Als u bijvoorbeeld 10 duizend euro wilt lenen kunt u zeggen dat als u de lening niet terug kan betalen om iets anders aan te bieden zoals een auto. Dan heeft u ook niet-beveiligde leningen. Dit zijn leningen waarbij je niet beschermd bent door jou spullen of goederen. Dit betekend dat er dan geen goederen gebruikt kunnen worden om de lening omgekocht te worden. Concessieve lening heeft u ook maar dit is eigenlijk een soort lening dat door regeringen worden gegeven die hun land of gebied willen verbeteren, met dit soort leningen zijn er dan vaak ook hele voordelige afspraken zoals meestal geen rente.

De rente

Wat is rente eigenlijk? Om het samen te vatten is een lening kosten die erbij komen als jij iemand bent die geld uitleent. Hoe langer het duurt, hoe hoger de lening wordt. Het bedrag verschilt echt per persoon en per land en ook ligt het aan de soort lening. Sommige mensen hebben een hogere rente terwijl een ander land standard een andere soort rente heeft. De rente in een lening is altijd hoger bij een niet-beveiligde lening dan bij een beveiligde lening. Het nadeel van een niet-beveiligde lening is dat er meteen al een hele procedure achteraan moet als de lening niet betaald kan worden met een rechtszaak omdat het contract verbroken is doormiddel van het niet betalen van de schuld. Dan pas kan er goederen en spullen ingenomen worden om te verkopen. Meestal is het wel zo dat op dit punt misschien de goederen van de lener niet genoeg is omdat de rente zo hoog is gestegen. Dit is ook een nadeel van een niet-beveiligde lening, dan zal je te maken hebben met hele hoge rentes. Ook heeft u gesubsidieerde leningen. Dit zijn leningen waarbij er een beetje steun is aangeboden door middel van het verlagen van de rente tot aan dat je geen rente erbij hoeft te betalen. Dit soort leningen worden meestal gegeven aan studenten die nog geen volledige inkomen hebben.

Handig om te doen

Wat handig is om te doen om een lening tegen te gaan is voorzichtig spenderen van je geld. Het is belangrijk dat je niet zo maar je geld uitgeeft aan onnodige dingen, daarop moet je goed nadenken met wat je wilt en nodig hebt. Als je iets heel graag wilt, maakt het een doel dat je wil bereiken doormiddel van sparen. Als je echt een lening moet hebben, hou de lening dan op een laag getal. Ook is het handig om een plan te hebben om door jou lening heen te gaan, hiervoor kan je iemand inschakelen die daarop gespecialiseerd is. Samen moeten jullie een plan maken dat u kan helpen zodat je niet te veel uitgeeft. Daarnaast is het heel erg handig om de juiste lening te kiezen als je een lening moet hebben. Zoals benoemd kan een niet-beveiligde lening veel rente geven maar met een beveiligde lening kan het zijn dat je spullen meteen al ingenomen kan worden, maar dan heeft u wel redelijk lage rentes. Als je een slechte soort lening neemt dan kan het misschien meer kosten dan dat het nodig is of dat het u meer moeiten geeft dan met een andere soort lening. Ook is het handig om op te letten dat er geen misbruik van u gemaakt wordt met een lening, dit kan ook vaak gebeuren en kan u heel veel geld kosten. Let hiermee op en bespreek het anders ook met uw bank als u denkt dat er misbruik wordt gemaakt en geef het ook aan zodat de misbruikers bestraft kunnen worden. Dit soort leningen hebben te maken met fraudering en is het strafbaar.

Tot slot

Let wel op dat leningen maken of krijgen geen grap is, het kan heel erg zijn. Als je bijvoorbeeld de lening niet kan afbetalen kan het zijn dat uw spullen, van kleding tot aan uw auto of zelfs uw huis overgenomen wordt. Dit wordt gedaan om te kijken wat de waarde van deze bezittingen zijn om te verkopen, zo wordt er gehoopt dat op deze manier toch nog de schuld afbetaald wordt. Toch kunnen er ergere dingen gebeuren. Zo lang een lening halen voorzichtig wordt gedaan is er geen probleem tot dat u het erger maakt. Samengevat raad ik aan om van leningen af te blijven ten zij u niks anders weet. Let ook op dat er misbruikt gemaakt kan worden met leningen, dit wordt gedaan op een manier waardoor u bijvoorbeeld een grote of kostbare lening geeft waardoor u macht heeft over de ander heeft in de zin van financiën. Ook kan er oplichtingen voorkomen met het geven van hele grote rentes waarop niet heel erg gelet wordt. Hou hiermee ook rekening mee en met leningen in het algemeen. Veel succes met het lenen van geld!